Hayır, oksijen hiçbir şekilde bağımlılık yapmaz.Birçok hastanın bu konuda endişeleri var ve oksijen kullanma sürelerini azaltmaya veya tamamen kaçınmaya çalışıyorlar bu da tedavi sürecinizi daha kötü etkiler.
Reçete edilenden daha fazla oksijen kullanabilir miyim?
Hayır, reçete edilenden daha fazla oksijen kullanmak, vücutta oksijen zehirlenmesine neden olabilir ve bu gözlere zarar verme, akut solunum sıkıntısı sendromu (ARDS), alveollerin hasarı, nöronların tahrip olması gibi birçok zararlı etkiye yol açar.
Reçete edilenden daha az oksijen kullanmak sorun olur mu?
Hayır, doktorunuz tarafından reçete edilen oksijeni tam olarak kullanmalısınız. Reçete edilen oksijenin altında kullanmak, kanın oksijen seviyelerini düşürebilir ve bu da zayıf hafıza, sinirli ruh hali, düşük biliş, nefes darlığı, baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir.
Reçete edilen oksijenin altında uzun süreli kullanımı ayrıca akciğerlerin sağlığını kötüleştirir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Benim kaç litre oksijene ihtiyacım var?
İdeal oksijen miktarı doktorunuz tarafından belirlenir; bunu kan gazlarınızı dikkatlice analiz ederek yapar. Çoğu durumda hedef, oksijen seviyelerinizi %88'in üzerinde tutmaktır ve bu reçete sonrası oksimetre ile izlenir. Sağlıklı bireylerde kanın ideal oksijen doygunluğu %95-99'dur.
Bir konsantratör kullanıyorsam evimde ayrıca oksijen tüpü bulundurmalı mıyım?
Evet. Sonuçta, oksijen konsantratörü arıza yapabilir veya evinizde elektrikler kesilebilir.bu yüzden oksijen tüpü ya da taşınabilir oksijen konsantratörü bulundurmanızı öneririz.
Taşınabilir oksijen konsantratörü kullanmam uygun mu?
Taşınabilir oksijen konsantratörleri ev tipi oksijen konsantratörlerinin sağladığı hava akışının 5'te birini en fazla 5'te ikisini (Philips Respironics Simply Go ) sağlayabilirler ve bu akışın size uygun olup olmadığnı ölçmek için 10 dakikalık çok kolay bi test yapılmalı bizimle iletişime geçin ve taşınabilir oksijen konsantratörünün size uygun olup olmadığnı hemen test edelim